Events, New

B4Plastics wint VLAIO Award 2024!

April 12, 2024

Ik voel een ongelooflijke drang om het anders te doen

Dit zijn de winnaars van de allereerste VLAIO awards

B4Plastics, Carpentier Hardwood Solutions en XEOS werden bekroond met een VLAIO Award tijdens het stadsfestival FTI and& in Leuven. VLAIO reikte de awards dit jaar voor de eerste keer uit en geeft innovatieve bedrijven zo een podium. De jury koos winnaars in drie categorieën: ecologische impact, economische impact en sociale impact. BOSAQ werd ter plaatse door het publiek tot favoriet gestemd en ging naar huis met de publieksprijs.

VLAIO VIDEO

Impact op ecologisch, economisch en sociaal vlak

De winnaars zijn elk impactvol in hun eigen gebied: ecologisch, economisch en sociaal. B4Plastics daagt de plastiekindustrie uit met een duurzaam alternatief voor niet-afbreekbaar plastiek. Carpentier Hardwood Solutions verandert de spelregels in de houtbouw door een innovatieve productielijn voor houtbouw die volledig gedigitaliseerd is en aangestuurd wordt door een app. En XEOS gooit hoge ogen in de medische wereld met een PET-CT-scanner die in het operatiekwartier bevestigt of tumoren volledig verwijderd zijn en zo heroperaties vermijdt.

Innovatie helpt maatschappij

De awards zijn een kroon op het werk van de bedrijven. Mark Andries, juryvoorzitter, administrateur-generaal van VLAIO en overheidsmanager van het jaar 2023: “Deze bedrijven bieden een innovatieve oplossing die rechtstreeks impact heeft op verschillende maatschappelijke uitdagingen. Uitdagingen waarmee de klassieke industrie blijft worstelen. In het hele ontwikkelingstraject konden de ondernemers rekenen op steun en begeleiding van VLAIO. Dat geldt trouwens voor alle genomineerden.”
Met de VLAIO Awards wil VLAIO innovatie in Vlaanderen in de kijker zetten. Mark Andries: “Nog te weinig mensen weten dat Vlaanderen tot de wereldtop behoort op vlak van innovatie. Innovatie is cruciaal om de concurrentie aan te gaan met buitenlandse markten en om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Maar innoveren brengt ook risico’s met zich mee. Door ondernemers intensief te begeleiden en financieel te ondersteunen, moedigen we hen aan om de sprong te wagen.”

V.l.n.r: XEOS, Carpentier Hardwood Solutions, BOSAQ en B4Plastics

Hoe de winnaars innoveren

B4Plastics: Duurzame vervanger voor plastiek

B4Plastics zorgt voor een transitie in de plastiekindustrie. Na zelf 12 jaar in de chemiesector gewerkt te hebben, bewijst bio-ingenieur Stefaan De Wildeman dat het anders kan: groener en duurzamer. “Ik voel een ongelooflijke drang om beter te doen”, vertelt De Wildeman. Met B4Plastics pioniert hij in de ontwikkeling en productie van bioplastics op basis van biologisch afval uit de landbouw en reststromen uit de voedingsindustrie. “We willen een afbreekbaar, maar even sterk alternatief ontwikkelen. Plastiek dat vandaag in de fabrieken gemaakt wordt, is niet meer dan een samenraapsel van grondstoffen met hooguit een verbetering hier en daar. Om in te zetten op hernieuwbare producten, is durf nodig.” De Wildeman timmert intussen al 6 jaar aan die weg.

B4Plastics heeft ook een grote impact op de lokale gemeenschap. Het is een lokale werkgever die met lokale leveranciers werkt, maar wereldwijd levert aan grote merken die met plastiektoepassingen werken. Een aantal van hun producten kan nog niet in bestaande fabrieken ontwikkeld worden, dus bouwen ze er binnenkort zelf één in Limburg.

Ik voel een ongelooflijke drang om het anders te doen

Stefaan De Wildeman
CEO B4Plastics
Share:

Subscribe to our newsletter

Subscribe to our newsletter to always get the latest updates.

R&D Service Center

Develop your new plastic

Biopolymer Production & Sales Center

Get to know our unique biobased and biodegradable polymers

Licensing House

Produce Biomaterials In-house

B4store.eu

Bioproducts webshop

Subscribe to our newsletter

Once in a while, we attempt the noble art of newsletter writing! Join the club, subscribe to it, and brace yourself for a journey into the captivating world of the new bioeconomy!